10 izuma koji su promenili svet

86

images-2015-07-10_izuma_koji_su_promenili_svet_367637450 Pogledajte koji predmeti i tehnologije učinile svet u kom danas živimo neverovatnim mestom. Šta smo sve imali priliku da otkrijemo na putu od točka do interneta?

Sponsored Links:

1. Točak

Jedan od verovatno najvažnijih izuma u istoriji izmišljen je relativno kasno – po nekim podacima, tek oko 3.500. godine pre nove ere. Zahvaljujući vozilima s točkovima, agroekonomija je procvetala, jer su namirnice mogle lako da stignu do pijaca, a znatno je olakšan i prevoz ljudi. Danas točak predstavlja osnovu mnogih stvari, od satova do vozila i turbina.

2. Ekser

Slican sadrzaj:

Da nema eksera, ne bi bilo ni današnje civilizacije ovakve kakva jeste. Ovaj izum je stariji i od Rimskog carstva, kada su ljudi naučili da oblikuju metal. Pre nego što je izmišljen ekser, koristile su se drvene strukture. Zavrtanj je izmislio Arhimed u III veku pre nove ere.

3. Kompas

Mornari su se nekada orijentisali posamtrajući i analizirajući sazvežđa, ali kada bi bilo oblačno ova metoda nije bila tako pouzdana. Kinezi su izmislili prvi kompas u periodu između IX i XI veka, a on je bio napravljen od namagnetisane gvozdene ploče. Kasnije su ovu tehniku preuzeli Evropljani i Arapi.

4. Presa za štampanje

Oko 1440. godine, Gutenberg je svetu poklonio štampariju, što je možda i najvažniji trenutak u istoriji obrazovanja kakvo znamo danas.

5. Motor s unutrašnjim sagorevanjem

Ovi toplotni motori pretvaraju hemijsku energiju u mehanički rad, a s njima je počela i era industralizacije.

6. Telefon

Patent Aleksanra Grejema Bela označio je početak revolucije komunikacione tehnologije i vrlo brzo osvojio ceo svet.

7. Sijalica

Sijalice su nam omogućile da noću budemo aktivni koliko i danju, a Tomas Edison se smatra prvim tvorcem zato što je osmilio celokupni svetlosni sistem i način funkcionisanja današnje sijalice. Zahvaljujući njima, produktivnost nije uslovljena dnevnim svetlom.

8. Penicilin

Otkriće penicilina se smatra možda i najvažnijim trenutkom u istoriji medicije. Godine 1928. Aleksandar Fleming je slučajno otkrio ovaj lek, a on je vrlo brzo našao primenu i spasao brojne živote.

9. Kontracepcija

Prezervativi, dijafragma i kontraceptivne pilule su omogućili liberalniji pogled na seksualni život. Kondomi su počeli da se upotrebljavaju još u XVIII veku – doduše, u nešto primitivnijem obliku, dok je kontraceptivnu pilulu izmislio Rasel Markes oko 1930. godine.

10. Internet

Naučnik Lorens Roberts je oko 1960. godine napravio komunikacionu mrežu kako bi povezao kompjutere. Zahvaljujući njemu, život na Zemlji potpuno se promenio.

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...