10 kanibala iz životinjskog sveta

134

images-2013-12-600450_bogomoljka_836721504

Uopšteno je mišljenje da će većina životinjskih vrsta ispoljavati neku formu kanibalističkih tendencija ukoliko su na to naterane. Koje životinje imaju najčudnije navike kada je u pitanju konzumiranje sopstvene vrste?

10) Mačke

Domaća mačka je poznata kao životinja koja će pojesti svoje mačiće ukoliko se zaglave tokom dolaska na svet kako bi spasla svoj život i da bi mogla da se stara o ostatku okota.

9) Jastozi

Uočeno je da jastozi jedu jedni druge u divljini. Veruje se da porast temperature u moru proizvodi više jastoga, što znači da se oni manji tretiraju kao plen.

8) Oktopodi


Oktopodi su poznati po tome što jedu članove svoje vrste, ali je interesantno to što imaju običaj da se upuste u samokanibalizam kao rezultat stresa.

 

 

7) Žabe

Žabe jedu svoje punoglavce, kao i druge odrasle žabe. One će pojesti bukvalno sve što se kreće, pa čak i zmije i miševe.

6) Peščana tigar-ajkula (Carcharias taurus)

Tigar-ajkule su naročito interesantne pošto je u pitanju kanibalizam čak i pre rođenja. Ove vrste ajkula ubijaju i jedu svoje rođake još dok su zajedno u utrobi, tako da je lako zaključiti da je u pitanju opstanak najjačih.

5) Beli medvedi

Čini se da su naše klimatske promene dovele bele medvede do kanibalizma. Pošto je sve manje leda na njihovim staništima, oni ne mogu da dođu do uobičajenog plena, pa se zato okreću slabijim mečićima kao izvoru hrane.

4) Kraljevske kobre

Kraljevska kobra se hrani isključivo drugim zmijama, zbog čega je to jedina potpuno kanibalistička životinja na svetu. Ima veoma snažan otrov koji joj pomaže da razloži kožu gmizavaca kojima se hrani.

3) Orangutani

U 2009. godini je zabeležen prvi slučaj kanibalizma kod orangutana ikada. Ženka je uhvaćena kako jede telo svojeg preminulog novorođenčeta. Možda će vas iznenaditi da majmuni čine oko 80 odsto hrane koju šimpanze jedu.

2) Ribe

Kao što svaki vlasnik riba zna, život nije tako ružičast u akvarijumu, a ponekad se ribe okome jedne na druge. Činjenica je da su neke ribe predatori, a neke lovina, tako da sledeći put kada se u akvarijumu dogodi napad, najbolje je da ostavite prirodu da sama odradi svoje.

1) Bogomoljke

Ženke jedne vrste bogomoljke (Mantis religiosa) jedu svoje muške partnere nakon parenja. Čin je poznat kao seksualni kanibalizam i prvenstveno predstavlja praksu kod nekih arahnida i insekata.

loading...

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...