10 slučajnih izuma koji su uveliko uticali na istoriju

286

science-fmaSlučajni izumi – izumi koji su nastali sasvim slučajno.

Sponsored Links:

Mnogi izumi ne bi ugledali svetlost dana da nije bilo puke sreće ili slučajnih okolnosti. Neke od njih koristimo u svakodnevnom životu a nemamo predstavu da su upravo oni nastali sasvim slučajno.

Čips

Kuvar George Crum 1853. godine složio je savršen sendvič kada je, u inat mušteriji koja se požalila zbog debljine sastojaka, izrezao krumpir na komade tanke poput papira i pržio ih do potpune hrskavosti. Suvišno je napomenuti da se oduševljeni gost nije zaustavio na samo jednom sendviču.

Slican sadrzaj:

Viagra

Muškarci koji se suočavaju s problemom seksualne disfunkcije trebaju biti zahvalni naučnicima koji su radili na novom leku protiv angine u velškom selu Merthyr Tydfil (Mertir Tadvil) 1992. godine. Tom su prilikom otkrivene njegove neočekivane nuspojave – prkošenje gravitaciji. Pre toga radničko je mestašce bilo poznato po proizvodnji gvožđa.

LSD

Švajcarski hemičar Albert Hofmann prvi se put razonodio ovim spojem 1943. godine kada je udahnuo malenu količinu dietilamid lizerginske kiseline (LSD), hemikalije koju je koristio za podsticanje porođaja. Posle se poslužio većom dozom i doživeo drugačije iskustvo – loš trip.

X-zraci

Iako se nekoliko naučnika već početkom 19. veka igralo prodornim zracima koji su nastajali kao posledica sudara elektrona i metala, X-zraci su otkriveni tek 1895. godine. Tada je, naime, Nemac Wilhelm Rontgen, usled pokušaja spajanja različitih predmeta u području radijacije, ugledao na zidu odraz svojih kostiju.

Penicilin

Škotski naučnik Alexander Fleming 1928. godine proučavao je grip kada je primetio da je plavo-zelena buđ napala jednu od njegovih Petrijevih posudica i pritom ubila stafilokoknu bakteriju koja je živela u njoj.

Veštački zaslađivač

Odsutnost navike pranja ruku kod neurednih naučnika uzrokovala je to da tri vrste glavnih kvazišećera završe na ljudskom jeziku – ciklamat (1937) i aspartame (1965) bioprodukti su medicinskog istraživanja, dok se saharin (1879) pojavio za vreme istraživanja derivata uglja. Mljac!

Mikrotalasna pećnica

Mikrotalasni emiteri (magnetroni) služili su za napajanje radara u Drugom svetskom ratu. Skok od lociranja nacista do kulinarstva dogodio se kada su magnetroni, ni s čime izazvani, otopili čokoladicu u džepu mehaničara Percyja Spencera.

Konjak

Srednjovjekovni trgovci prokuhavali su vino kako bi mu odstranjivanjem vode produžili trajanje i da bi dobili na prostoru prilikom transporta. Neki su od njih ubrzo došli do zaključka da, zapravo, i nije tako loše ako ga više nikada ne vrate u početno stanje i – žestina je rođena!

Vulkanizacija

Miris trule gume jedna je od stvari sa kojima se ne želimo suočavati. Spas je došao kada se na američkom kontinentu počeo provoditi proces vulkanizacije, a unapredio ga je 1839. godine Charles Goodyear kada mu je pukim slučajem (barem tako kažu) komad gume ispao na užarenu ploču.

Guma za igranje

Početkom 40-ih naučnik James Wright radio je na proizvodnji veštačke gume za potrebe rata, ali kada je slučajno došlo do mešanja kiseline i silikonskog ulja, nastao je fleksibilni gumeni predmet koji je uskoro postao vodeća dečja razonoda.

(opusteno.rs)

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...