8 zanimljivosti o školjkama koje niste znali

103

images-2015-07-8_fascinantnih_cinjenica_o_skoljkama_650218693 Jesu li oblici školjki takvi kakvi jesu sasvim slučajno ili imaju neku funkciju? Postoje li dve ljušture istog oblika? S koje strane se otvara devet od deset školjki?

Sponsored Links:

1. Mekušci prave samo jednu školjku.

Pri procesu pravljenja školjke mekušci koriste kalcijum-karbonat i proteine. Kako mekušac raste, tako i njegov spoljašnji skelet raste zajedno sa njim.

„Oni spadaju u retke životinje koje svuda sa sobom nose onaj isti oklop koji su imali kao mali, a zašiljeni vrh ili spirala jesu mlade školjke.“

Slican sadrzaj:

2. Većina školjki se otvara nadesno.

Iako postoje neke vrste koje su orijentisane na levu stranu, odnosno otvaraju se nalevo, devet od deset školjki se otvara s desne strane. Iz ovog razloga su skupljači školjki opsednutni tzv. sinistralnim vrstama. Međutim, dve različito orijentisane školjke ne mogu da se pare.

3. Oblik je bitan.

Ljušture mogu biti glatke i obične, ali i reljefaste sa šiljcima, ivicama i brazdama. Oba oblika imaju svoju svrhu. Na primer, školjke čija je ljuska reljefasta uglavnom žive u tropskim predelima, gde vrebaju brojni predatori, pa ovakav oklop ima zaštitnu funkciju.

S druge strane, mekušci čija je ljuštura glatka mogu brže i neprimetnije da se kreću zahvaljujući svom aerodinamičnom obliku.

4. Oblici ljuštura nisu slučajni.

Skorašnja istraživanja su pokazala da mekušci koriste različite boje i obrasce kako bi na osnovu njih mogli da utvrde gde da ostave otvor.

5. Krabe koriste prazne ljušture kao skrovište.

Danas postoji oko 1.000 vrsta kraba koje koriste skelete starih školjki, ali nikada ne ubijaju mekušca, već se nastanjuju samo u već napuštenim ljušturama. Najstariji fosil je otkriven 2002. godine u Jorkširu u Engleskoj, kada je paleontolog Rene Frajidž uočio ljušturu koja pripada vrsti koja je živela pre 130 miliona godina. Kada je mekušac uginuo, ljuštura je potonula na dno, gde ju je pronašla kraba koja se u njoj nastanila.

6. Ne postoje dve ljušture istog oblika.

Džin Pauer, koja je izmislila akvarijum 1832. godine, otkrila je da se mekušci rađaju bez ljušture i da tek kasnije počinju da grade svoje oklope. Ženke čak mogu i da zakrpe oštećenu ljušturu, što je i najveći razlog zašto dve školjke nikada ne mogu biti iste.

7. Najstarija kolekcija školjki je pronađena u Pompeji.

Kolekcija koja je ostala neoštećena i nakon erupcije Vezuva 79. godine pre nove ere objedinjuje školjke iz više vodenih površina.

8. Školjka koju ste kupili na odmoru? Ne, nije pronađena na plaži…

Školjke koje možete da kupite u prodavnici suvenira ili kod uličnih prodavaca na obali mora su sigurno žive izvučene iz mora i potom ubijene kako biste vi mogli da ih kupite. Ova pojava je toliko rasprostranjena da u nekim područjima žive samo školjke s malom ljuskom jer su sve već izvađene iz vode.

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...