Atlantide našeg doba: Najlepši potopljeni gradovi planete

88

images-2015-11-atlantide_naseg_doba_aps_666808985 Sablasni krstovi koji vire iz vode, jedva vidivi temelji i zarđalo gvožđe danas krase mnoga nekada prosperitetna mesta.

Sponsored Links:

Većina ovih gradova je potopljena kako bi se obezedila voda i struja za rastuću populaciju, piše Newsweek.

Dok su neki gradovi demolirani pre plavljenja, drugi su ostali netaknuti, a njihove sablasne pojave i danas ulivaju jezu u posetioce ovih zanimljivih lokacija.

1. Potosi (Venecuela)

Slican sadrzaj:

files-php

Gradić Potosi napušten je 1985. godine, kada su vlasti odlučile da u blizini izgrade hidroelektranu. Meštani su prepustili svoje domove vodi i narednih 20 godina jedino što se videlo od grada bio je krst crkve koja je bila najviša građevina u mestu.

Međutim, 2010. godine, voda je počela da se povlači i Potosi je polako izranjao na svetlost dana. Gotička crkva ponovo je vidljiva i pored erozije i vlage zbog koje izgleda kao da je starija nekoliko vekova.

2. Kuron Venosta (Italija)

images-2015-11-atlantide_naseg_doba_aps_666808985

Jedna jedina kula obeležava mesto nekadašnjeg sela koji se danas nalazi ispod jezera Lago di Resija. Alpsko mesto potopleno je nakon završetka Drugog svetskog rata, kada su vlasti odlučile da spoje tri jezera u jedno i podignu hidroelektranu.

Pre potapanja, 163 kuće i 1.300 ari voćnjaka su prekriveni peskom, a toranj je namerno ostavljen kao memorijal. Zimi, kada se površina jezera zaledi, do njega se može stići peške.

3. Vilarinjo da Furna (Portugalija)

files-php

I ovaj gradić doživeo je svoj kraj zbog hidroelektrane. Portugalsko selo koje postoji od vremena Rimskog carstva, bilo je dom oko 300 ljudi pre nego što je potopljeno 1972. godine. Interesantno je da zemljište i dalje pripada potomcima vlasnika čije se nekadašnje kuće pojave s vremena na vreme, kada nivo vode u rezervoaru opadne.

Vilarinjo da Furna bio je specifično selo, jer su njegovi meštani živeli u sistemu nasleđenom od Vizigota, Naime, svaka porodica imala je jednog člana predstavnika u takozvanoj hunti, odnosno savetu starešina sela.

4. Džal Mahal (Indija)

files-php

Vodena palata u Džajpuru nalazi se na centru jezera Man Sagar. Niko ne zna kada je tačno izgrađena, a pretpostavlja se da je stara najmanje 300 godina, jer je sigurno sagrađena pre brane koja se danas nalazi na jezeru. Prva četiri sprata palate su potopljena, a kada je vodostaj visok iznad površine viri samo poslednji sprat. Palata je renovirana za posetioce i osvetljena je noću.

5. Vila Epekuen (Argentina)

6. Ši Čeng (Kina)

Jedan od najneverovatnijih arheoloških lokaliteta na svetu nalazi se ispod površine kineskog jezera Kjandao. Lavlji grad ili kineska Atlantida, kako ga zovu, nastao je tokom vladavine dinastije Han između 25. 200 godine. Lokalitet se prostire na prostoru ekvivalentnom površini 62 fudbalska terena.

Neprocenjivi reljefi i statue ipak nisu spasile grad od potapanja 50ih godina, kada je izgrađena brana. Ipak, čak i danas Ši Čeng ne prestaje da privlači turiste, tačnije ronioce kojima su drevni ostaci postali jedna od najomiljenijih atrakcija.

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...