DESET ČINJENICA O KULTNOM FILMU ”KAD JAGANJCI UTIHNU”

1932

kad-jaganjci-utihuAmerički triler Kad jaganjci utihnu iz 1991. godine u režiji Džonatana Demija, jedan je od najuspešnijih i najznačajnijih filmova svih vremena.

Sponsored Links:

Snimljen je po istoimenom romanu Tomasa Harisa, a njegova zarada je već u prvoj nedelji prikazivanja premašila budžet koji je utrošen za snimanje.

1. Film Kad jaganjci utihnu je treći koji je osvojio pet najprestižnijih Oskara, nakon filmova Dogodilo se jedne noći i Let iznad kukavičjeg gnezda, uključujući onaj za najbolji film kao jedini horor film koji je osvojio glavnu nagradu.

2. Glumica Mišel Fajfer odbila je ulogu agentice FBI-ja Klaris Sterling nakon što je pročitala scenario, uz obrazloženje da ima previše gnusnih scena.

Slican sadrzaj:

S druge strane, za Džodi Foster to nije predstavljalo problem.

3. Uloga Hanibala Lektora prvo je trebala da pripadne Džinu Hekmanu.

Kasnije, producenti su razmatrali da to bude Džon Litgou.

4. Lik agenta FBI-ja Dejne Skali iz čuvene serije Dosije iks inspirisan je likom Klaris Sterling.

5. Veći deo filma snimljen je u Pitsburgu jer taj grad ima jako nestalan krajolik i arhitekturu, pa su tako prikazani različiti delovi zemlje.

6. Uprkos hvaljenoj ulozi, Entoni Hopkins se pojavljuje u filmu tek nešto više od šesnaest minuta.

7. U sceni u kojoj se Klaris upoznaje s Hanibalom u filmu, Foster je zapravo upoznala i samog Hopkinsa.

8. Lik Džejma Gamba, poznatijeg pod nadimkom Bufalo Bil, inspirisan je trojicom serijskih ubica: Tedom Bandijem, Edom Gejnom i Gerijem Hajdnikom.

9. Lobanja koja se nalazi na leđima moljca na posteru, inspirisana je slikom Salvadora Dalija In Voluptas Mors, na kojoj je sedam nagih žena poređano tako da formiraju oblik lobanje.

10. Odnos između Lektora i agentice Klaris baziran je na stvarnom odnosu između serijskog ubice Teda Bandija i nekadašnjeg detektiva i profesora kriminalistike Roberta Kepela.

(kafenisanje.rs)

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...