Dve vere, isti cilj: Kada su muslimani i hrišćani ratovali zajedno

1343

cccdscsdMuslimani i hrišćani su uvek bili na suprostavljenim stranama, kaže istorija? Da to nije baš tako evo primera gde su pripadnici dve vere ratovali zajedno

Sponsored Links:

Daleke 1683 godine velika vojska Otomanske imperije kampovala je pred kapijama Beča i odatle sa predvorja hrišćanstva vraćena je u Aziju. Ova rečenica nije baš tačna kada se istorija malo pažljivije čita.

Napad Osmalija bio je koordinisan da francuskim kraljem Lujem XIV, a gotovo pola vojnika pod Turcima su bili hrišćani – Grci, Bugari, Rumuni, Srbi, Jermeni, Mađari.

Jedan od glavnih likova pod turskm zastavom je bio Imre Tokolji, mađarski nacionalista rođen na prostorima današnje Slovačke, koji je hiljade seljaka nezadovoljnih ponašanjem Katoličke crkve i Habsburgovaca poveo na Beč.

Slican sadrzaj:

Knjigu “Dve vere, jedan barjak: Kada su muslimani i hrišćani ratovali zajedno u Evropi” britanski istoričar Jan Almond upravo ilustruje ovom epizodom.

Ta nijansa u odnosima dve vere je izbledela toko vekova, a ovih dana jedan drugi mađarski nacionalista premijer Viktor Orban koristi invaziju Otomana da bi se odbrano od prijema sirijskih izbeglica.

Orban nije usmaljen jer niz istočnoevropskih lidera ponavlja njegove argumente – videći prijem migranata kao invaziju koja bi trebalo da promeni kulturni identitet Evrope.

Čak i na zapadu od Francuske do SAD konzervativni političari pominju ovaj “sukob civilizacija”. Almond kaže da se ide do toga da se pojmovi islam i Evropa potpuno suprostave, mada istorija govori drugačije.

Muslimani i hrišćani su se pored Otomana zajedno borili na različitim stranama u muslimanskom osvajanju Španije, gde je poslednje musmlimansko kraljevstvo ugašeno 1492. godine.

Frederik II koji će u 13 veku biti na čelu Svetog Rimskog Carstva, koristio je Arapske ratnike u borbama u Italiji, čak i protiv papskih snaga. Isotirečari su zabeležili da su u njegovoj vojsci boravili i slonovi sa kojih su Saraceni gađali neprijateljske vojnike.

Krimski rat u 19. veku je nama mnogo bliži, ali jednako potvrđuje ovu priču. N astrani Rusije su se borili Tatari, u francuskoj vojsci, alžirski vojnici, a u redovima Otomana Kozaci, Rumuni i Grci.

Ovo nije pokušaj romantiziranja prošlosti već još jedan argument kada se govori o kulturnim razlikama.

(Independent)

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...