Kakav je odnos nataliteta i mortaliteta u evropskim zemljama?

114

images-2013-12-da_li_broj_evropljana_raste_ili_opada_aps_379323331 Na osnovu podataka Svetske banke, napravljena je zanimljiva mapa koja pokazuje stopu nataliteta čitave planete. U kakvoj su poziciji evropske države?

Sponsored Links:

Italijanska ministarka zdravlja Beatriče Lorencin je nedavno izjavila da njena zemlja umire – broj preminulih ne nadomešćuje se brojem novorođenih.

Ona je ovo konstatovala nakon što je objavljena vest da je odnos nataliteta i mortaliteta u Italiji najniži od 1861. godine, odnosno da populacija ove države raste za svega 0,5 odsto godišnje.

Međutim, apeninska država u tome nije usamljena. Primera “umirućih zemalja” na Starom kontinentu ima mnogo – štaviše, broj novorođenih većeg dela Evrope nije veći ili je blizu broja umrlih.

Slican sadrzaj:

Broj novorođenih u većini zemalja našeg kontinenta iznosi manje od deset po jednoj hiljadi stanovnika. Srbija beleži negativan postotak u pogledu godišnjeg rasta populacije (-0,5 odsto), baš kao i Bosna i Hercegovina (-0,1 posto), Hrvatska (-0,3 odsto), Bugarska (-0,5) i druge zemlje regiona i Centralne Evrope. Izuzetak je Crna Gora, u kojoj populacija raste.

Kosovo i Metohija prikazani su na ovoj mapi kao nezavisna država, i to kao jedan od pozitivnih primera na kontinentu – populacija južne srpske pokrajine beleži godišnji rast populacije od 0,9 odsto.

Među zapadnoevropskim zemljama pozitivni su Luksemburg (2,3 odsto), Belgija i Velika Britanija (0,6 posto) i Francuska (0,5 odsto).

Kako piše “Dejli telegraf”, trenutno su nada za Evropljane mladi imigranti koji će zasnovati porodice na tlu Starog kontinenta i time popraviti odnos nataliteta i mortaliteta.

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...