Kako su Rusi primili pravoslavlje?

553

vladimir-velikiRusija je zemlja koja ima najviše pravoslavnih vernika na svetu, i nama je naročito bliska, zbog veza sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Prelazak Starih Slovena u pravoslavlje je počeo delovanjem Ćirila i Metodija, dva grčka brata koji su hrišćansku veru propovedali na slovenskom jeziku.

Sponsored Links:

Elem, što se tiče Rusije, njihov prelazak u pravoslavlje u 10. veku prati jedna interesantna anegdota.

Naime, tada je, pre današnje Rusije, postojala država Kijevska Rusija, koja je bila najveća zemlja u tadašnjoj Evropi, a kasnije je i nastavila da se širi, kako bi dostigla današnje granice.

Vladar Kijevske Rusije u 10. veku je bio knez Vladimir I Veliki. U vreme početka njegove vladavine Rusija je bila paganska zemlja, pa je i on sam podržavao i slavio paganstvo. Bili su podizani spomenici bogu Perunu, prinošene žrtve i slično.

Slican sadrzaj:

Vladimir je nakon toga odlučio da njegova zemlja, kao i mnoge druge, ipak treba da pređe u monoteizam, pa se razmišljao koja bi religija bila najbolja za njih. On je poslao izaslanike širom sveta da proučavaju religije susednih zemalja, i vide koja bi njima najviše odgovarala. Prvo su se javili muslimani.

Vladimir je odmah odbio da prihvati Islam, kada je bolje saznao o čemu se u toj religiji radi. Čim je čuo da muslimani ne jedu svinjetinu i ne piju alkohol, kategorički je odbio takvu religiju. Njegove čuvene reči su: “Alkohol je nešto u čemu svi Rusi uživaju, mi bez toga ne možemo da opstanemo”. I tako je ta ideja otpala.

Posle toga se Vladimir konsultovao sa jevrejskim izaslanicima, od kojih je zaključio da to takođe nije dobra religija, jer čim su oni proterani iz Jerusalima, to znači da ih je Bog napustio.

Na kraju se izbor sveo na hrišćanstvo, pa su ga posetili i rimokatolički i vizantijski misionari. Njegovi izaslanici nisu nešto bili oduševljeni nemačkom arhitekturom i njihovim hrišćanskim crkvama, dok im je od ortodoksne arhitekture zastao dah.

Oduševili su se Konstantinopoljom i njegovim izgledom, pa su predložili Vladimiru da je najbolje da se prihvati vizantijska verzija hrišćanstva. Vladimiru je to istovremeno odgovaralo i zbog političkih razloga, i tako su Rusi primili pravoslavlje.

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...