Ko je prvi došao na Balkan?

171

images-2013-12-600450_sloveni_376762343 U sredu, 11. februara, u prostorijama Naučnog kluba, Centar za promociju nauke organizuje tribinu koja će se baviti kontroverznom temom doseljavanja Slovena na Balkan i pseudoistorijskim pitanjem – ko je najstariji narod sa ovih prostora. Početak je zakazan za 19 časova.

Sponsored Links:

S obzirom na to da je multidisciplinarnost jedna od karakteristika CPN tribina, ova tema će biti obrađena iz više uglova. Na tribini će govoriti poznati istoričar i vizantolog Radivoje Radić, kao i evolucionistkinja Biljana Stojković, koja će predstaviti genetički aspekt migracija.

Pored istoričara i genetičara, doprinos diskusiji će dati pisac i novinar nedeljnika “Vreme” Muharem Bazdulj, koji će temu posmatrati iz šireg aspekta popularne kulture i književnosti.

Tema ovomesečne tribine inspirisana je naučnopopularnom knjigom profesora Radića “Srbi pre Adama i posle njega” koja sa naučnog aspekta i na veoma zanimljiv način obrađuje brojne pseudonaučne tvrdnje i falsifikate o doseljavanju na Balkan.

Slican sadrzaj:

Na tribini će biti reči o narodima koji su tokom istorije naseljavali Balkan, kao i o dolasku Slovena, ali i o spisu “De administratio imperii” Konstantina Porfirogenita, koji se smatra najznačajnijim izvorom na ovu temu.

Takođe, govoriće se o dolasku Srba i Hrvata, kao i o širem istorijskom kontekstu ovih dešavanja.

O migracijama naroda i doseljavanju će se govoriti i iz biološkog ugla, a posebna pažnja pokloniće se negativnom uticaju zabluda i pesudoistorijskih činjenica.

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...