Najveće misterije sveta – 20 najvećih nerešenih misterija

3366

aztecs21bNajveće misterije sveta – 20 najvećih nerešenih misterija

Sponsored Links:

1. Moćno carstvo Inka u Južnoj Americi

Moćno carstvo Inka cvetalo je u periodu između 1200. i 1535. nove ere. Oni su sagradili razvijeni sistem kanala za navodnjavanje svojih useva, kao i kameni grad na vrhu strme planine – Maču Pikču. Interesantno je da su Inke sve to sagradile a da tada nisu znale za točak! Uprkos velikim dostignućima, nisu izdrzali napad španskih konkistadora koji su u to vreme imali mnogo naprednije oružje.

2. Piramide u Gizi, Egipat

Slican sadrzaj:

Kefrenova i Keopsova su dve od tri drevne piramide u Gizi u Egiptu. Keopsova je najveća. Sagrađena je od preko 2 miliona kamenih blokova od kojih su neki teški i do 9 tona. Piramide, koje su izgrađene kao božanske grobnice datiraju iz 2550. godine pre nove ere. Moderni egiptolozi veruju da su piramide sagrađene od kamena koji je dovučen iz kamenoloma, i uprkos Starogrčkom svedočenju, da su ih gradili obučeni majstori a ne robovi.

3. Hram Maja

Sudeći po drevnom Majanskom kalendaru, decembar 2012. je označen kao kraj sveta. Ova informacija već mnogo vremena drži arheologe u zabludi. Neki veruju da su Maje znale za apokalipsu i da će ona doci u decembru 2012, dok dsrugi tvrde da je to samo matematička zabluda.

4. Legenda o El Doradu

Legenda o El Doradu potiče od plemena Muiska, koji su živeli na teritoriji današnje Kolumbije u periodu od 1000. do 1538. godine. U ritualnoj ceremoniji za svoje bogove, plemenski poglavar bi se pokrio zlatnom prašinom i bacio u jezero da bi prineo sebe kao žrtvu. Ovo je prouzrokovalo legendu o zlatnom gradu, što je dovelo španske konkistadore do mrtve trke u potrazi za njim.

5. Uškrsnje ostrvo

Uskrsnje ostrvo, takodje poznato i kao Rapa Nui, veoma je izolovano i udaljeno nekih 2000 milja od obala Tahitija. Prvobitni doseljenici na ovo ostrvo bili su Polinezani, koji su se tu naselili između 400. i 600. godine pre nove ere. Oni su sagradili mnoge hramove i statue, koje su nazvali Moai, od klesanog kamena koji su dovlačili sa druge strane ostrva. Istraživačima i arheolozima je i dalje nejasno kako su transportovali te kamene gromade.

6. Bermudski trougao

Bermudski trougao je oblast u Atlantskom okeanu između Bermudskih ostrva, Floride i Portorika, za koju je karakteristicno da avioni i brodovi nestaju bez traga. Prostor je dobio ime po naredniku Hjuvelu Tompsonu, koji je zajedno sa 27 ostalih avijatičara nestao bez traga tokom rutinskog leta 1945. godine. Mnoge glasine u sve upliću natprirodne sile, dok naučnici za sve okrivljuju uragane, opasnu Golfsku struju kao i ljudski faktor.

7. Naska linije

Naska linije pokrivaju vise od 490 kvadratnih kilometara pustinja juznog Perua. Mnoge figure su stare i po 2.000 godina. Malo je poznato zasto su ta dela urezana i nacrtana u pesku. Dok neki smaraju da su vanzemaljske prirode, drugi tvrde da oblik figura ukazuje na mesta gde se nalaze izvori vode.

8. Vanzemaljci

Oblast 51, koja se nalazi na jezeru Grum u juznoj Nevadi, osnovana je 1955. od strane američke avijacije kao centar za istraživanje novih tipova letelica. Sama priroda vojne baze u kombinaciji sa istraživanjem tajnih tehnologija i aviona, pomogla je teoreticarima zavere da tvrde da se tu vrše eksperimenti vezani za putovanja kroz vreme, prikrivanja NLO-a i autopsije vanzemaljaca.

9. Sfinga u Gizi, Egipat

Sfinga je jos jedno egipatsku cudo, koje ima telo lava i glavu faraona za koju se veruje da je Kefrenova, Isklesana je od krecnjaka i polako se raspada usled vremena. Popularna teorija o nestanku sfinginog nosa je da su napoleonovi vojnici pucali iz topa u njega, medjutim, skoro otkrivene skice potvrdjuju da je ona bila bez njega i mnogo pre Napoleona.

10. Cudoviste iz jezera Loh Nes

Prema skotskom folkloru i narodnom verovanju, cudoviste (Nesi) je misticno stvorenje koje vuce malu decu u vodenu grobnicu mameci ih da se provozaju na njenim ledjima. Cudoviste iz Loh Nesa je postalo popularno kada je ispovest jednog od ocevidaca osvanula kao udarna vest. Medjutim, za njegovo postojanje ne postoje cvrsti dokazi, osim jedne fotografije, za koju se ne moze sasvim utvrditi da li je prava ili montaza.

11. Fontana mladosti

Nakon sto je Don Huan Ponse de Leon postao guverner Portorika 1509. godine, sest godina kasnije prateci indijanske glasine, krece na sever u potragu za fontanom mladosti prema ostrvu Bimini. Kasnije se ispostavilo da je Bimini u stvari poluostrvo Florida, a fontana je ostala skrivena i nepoznata sve do jula 2006, kada je poznati madjionicar Dejvid Koperfild izjavio da voda na njegovom privatnom ostrvu Eksumas ima lekovita svojstva.

12. Cupakabra

Filis Kanion drzi navodno glavu zivotinje koja je prozvana Cupakabra u svom domu u Kueru, Teksas. Vidjenje ove neobicne zivotinje prvi put je prijavljeno u Portoriku 1995. godine uz tvrdnju da voli pilice i koziju krv. Iako postoji mnogo slika kao ova ovde, biolozi cvrsto odbijaju njeno postojanje.

13. Kovceg zaveta

Kovceg zaveta je u Bibliji opisan kao drveni kovceg, oblozen zlatom, koji je napravljen za nosenje tablica 10 Bozijih zapovesti. Kovceg je navodno nosen kroz pustinju i ostao je u Izraelskom hramu sve do njegovog razaranja od strane Vavilonskog carstva. Gde se sada nalazi i da li uopste postoji, do danas je ostalo nepoznato.

14. Stounhendž

Stounhendz na ravnici Salisburi u Engleskoj danas je poznato turisticko mesto. Medjutim, smatra se da je pre vise od 5.000 godina, ovo mesto bilo korisceno za razne paganske rituale, ili mozda kao groblje.

15. Gvozdeni stub u Delhiju

Gvozdeni stub u Delhiju je 1.600 godina star, 7 metara visok stub u Kutb kompleksu u Indiji. Stub, koji je 98% napravljen od kovanog gvozdja zadivljuje naucnike zbog cinjenice da se vec toliko godina odupire koroziji.

16. Kamene sfere Kostarike

Otkrivene ranih 1940. godina tokom iskopavanja koje je vodila firma Junajted Frut Kompani, ove perfektno oblikovane kamene sfere datiraju iz perioda od 600. do 1500. godine nove ere. Svrha njihovog postojanja je i dalje nepoznata, ali mnogi veruju da su imale neko versko znacenje i da su povezane sa bogom sunca.

17. Motman

Stvorenje covekolikog oblika, sa krilima insekta i crvenim ocima, poznatiji kao Motman, terorisao je stanovnike Point Plezanta u SAD, tokom kasnih 1960-ih godina. Nema cvrstih dokaza o njegovom postojanju, osim nekoliko izjava navodnih svedoka dokumentovanih u knjigu novinara Dzona Kila – Motmanovo prorocanstvo.

18. Đavo iz Džersija

Prema legendi, pre 250 godina, jedna zena iz Dzersija jecala je u ocaju tokom 13-te trudnoce: “Neka bude djavo”. Nakon porodjaja ispostavilo se da je beba u stvari bice nalik kenguru sa krilima.

19. Tunguska eksplozija, Rusija

Tunguska eksplozija se dogodila u 7:14 prepodne 30. juna 1908. u Rusiji. Do danasnjeg dana, o uzroku eksplozije koja je prouzrokovala sravnjivanje 80 miliona stabala na preko 2.100 kvadratnih kilometara, vode se zestoke debate. Vecina veruje da je uzrok meteorit, ili njegov deo, dok drugi tvrde da je uzrok eksploziji crna rupa i vanzemaljci.

20. Izgubljeni grad Atlantida

Izgubljeni grad Atlantida je prvi put opisan pre 2.400 godina od strane Platona, koji je tvrdio da je to ostrvo dom napredne civilizacije. Legenda kaze da je potopljen zbog zemljotresa, dok kasnije interpretacije kazu da je to podvodno kraljevstvo koje cuvaju sirene. Mesto gde se, ukoliko je ikada i postojalo, ostrvo nalazilo i dalje je misterija. Neki nedavni dokazi ukazuju na to da se nalazilo negde u okolini Kipra u Mediteranu.

(opusteno.rs)

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...