Novih 20 zanimljivih činjenica o ljudskom telu

716

012623052_prevstillIako smo u više navrata na ovom našem sajtu pisali o zanimljivostima koje se tiču ljudskog tela očigledno je,da postoji još nekih zanimljivosti o našem telu za koje možda niste znali ili pročitali…

Sponsored Links:

Medicinu kao i razne naučnike ljudsko telo još uvek intrigira i još uvek im je takoreći nepoznanica, iako tehnologija i medicina napreduju . U nastavku teksta moćićete pročitati još 20-ak nekih zaista zanimljivih činjenica o ljudskom telu koje smo za vas pronašli…..

1. Ljudski nos može da prepozna 50.000 različitih mirisa

2. Ljudski prst je toliko osetljiv da ukoliko bi Zemlja bila veličine klikera i dalje bi mogli da osetimo razliku između kuće i automobila.

Slican sadrzaj:

3. U toku samo jednog dana krv u vašem telu pređe neverovatnih 19.312 kilometara.

4. U toku REM faze sna možemo da učimo jer je mozak i dalje sposoban da izvrši određene zadatke

5. Naučnici su otkrili da u pupku živi oko 1500 vrsta bakterija.

6. Kiselina u želudcu je toliko jaka da može da rastopi žilet.

7. Ukoliko bi ljudsko oko bilo kamera, imalo bi rezoluciju od 576 megapiksela, a da je Zemlja ravna ploča mogli bismo da vidimo upaljenu sveću na 40 kilometara udaljenosti

8. Krv odraslog čoveka dnevno pređe 96.540 kilometara. A krvni sudovi sastoje se od 160.000 kilometara arterija, vena i kapilara. Kada bi se sve one mogle da se razvuku mogli bi da obmotamo Zemlju čak četiri puta.

9. Potrebno je šest meseci da izrase ceo nokat.

10. Ljudski mozak je sposoban da u sekundi obradi 38 hiljada triliona operacija. Najmoćniji superkompjuter na planeti “BlueGene” može svega 0.02 odsto od navedenog.

11. Vazduh koji izbacimo prilikom kijanja dostigne brzinu od 170 km/h.

12. Prosečna osoba 14 puta dnevno “pusti goluba”.?!

13. Neki ljudi hrču i proizvode zvuk jačine 80 decibela, što je inače jačina pneumatske bušilice. Samo pet decibela više od toga je granica jačine zvuka koja može da ošteti sluh

14. Beba na rođenju ima 144 kostiju više nego odrasla osoba, a to je zbog toga što se tokom odrastanja neke kosti se spajaju.

15. Dok spavate, porastete otprilike 1 cm.

16. Ako trudnica povredi neki od unutrašnjih organa, beba joj iz materice šalje matične ćelije za popravak.

17. Nemoguće je da zagolicate sami sebe.

18. Ukoliko biste ostali bez želudca, slezine, bubrega, 80 odsto creva i 75 odsto jetre – i dalje biste mogli da preživite.

19. Ako napravite izraz lica koji oponaša neku emociju, tu emociju ćete i osetiti.

20. Što vam je veći IQ to više sanjate.

(zanimljivostidana.com)

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...