Priča o japanskom vojniku koji 29 godina nije znao da je Drugi svetski rat završen

59

images-2015-06-hiro__onoda_aps_934676534 Hiro Onda je gotovo tri decenije svog života proveo u džunglama Filipina, krijući se po specijalnom zadatku od neprijateljske vojske…

Sponsored Links:

Onda je kao mladić, u svojim dvadesetim godinama, dobio poziv da se pridruži japanskoj vojsci. S obzirom na to da je bio zaposlen, odmah je dao otkaz i postupio po sopstvenoj savesti i građanskoj dužnosti. Bio je odabran da predvodi školu Nakano, a njegova specijalnost bilo je prikupljanje informacija, odnosno rad u sektoru tajne službe.

U decembru 1944. godine, po specijalnom zadatku poslat je na Filipine uz naređenje da ne sme da odustane od svog zadatka, ni da izvrši samoubistvo, ma koliko godina njegova obaveza bude trajala.

Filipini su osvojeni godinu dana kasnije, a preostali japanski vojnici su se podelili u manje grupe i krenuli put džungle. Preostali Japanci na ostrvu nisu ni pomišljali da je rat završen, pre svega zato što im je obećano da će na kraju rata neko doći po njih.

Slican sadrzaj:

Dakle, s obzirom na to da niko nije došao po njih, rat i dalje traje.

Ostali vojnici su odlazili da se predaju jedan po jedan, što je Ondu motivisalo da i dalje bude predan svom zadatku i da ne odustaje.

Japanska vlada slala je ekipe da nađu Onodu, ali zahvaljujući njegovoj veštini, ali i višegodišnjem iskustvu ovaj zadatak je bio nemoguća misija. Godine 1974. student Nario Suzuki rešio je da pronađe Onodu. I upravo zadatak u kome su i profesionalci omanuli, Suzuki je bio uspešno ispunio: pronašao je izgubjlenog vojnika.

Međutim, Onoda nije želeo da se vrati, a kada ga je student obavestio da je rat završen i to porazom Japana pre skoro 30 godine, odbijao je da mu poveruje.

Konačno, 10. marta 1975. godine, u 52 godini života, Onoda je u punoj opremi predao svoj samurajski mač predsedniku Filipina Ferdinandu Makrosu. Bio je pomilovan.

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...