SA NAMA JE VEĆ 5000 GODINA: Ovo je neverovatna istorija piva, od Mesopotamije do Vikinga

199

profimedia-0008751755_14734310104Evolucija piva išla je u korak sa razvojem ljudskog društva, zbog čega se pomen piva može naći u svakoj sferi – od mitologije, preko ekonomije do medicine

Sponsored Links:

Kao jedno od najomiljenijih i najstarijih alkoholnih pića na svetu, pivo ima veoma bogatu istoriju.

Od pronalaska piva, pa sve do danas, evolucija ovog napitka išla je u korak sa razvojem poljoprivrednih tehnologija. Sa napretkom koji su naši preci ostvarivali, dolazilo je i do načina i svrhe upotrebe piva, zbog čega se pomen piva može naći u svakoj sferi – od mitologije, preko ekonomije do medicine – što samo pokazuje koliko je ovo piće neodvojiv deo ljudske civilizacije.

SUMERSKA MITOLOGIJA

Slican sadrzaj:

Kao i mnoga najstarija dostignuća čovečanstva i najstariji recept za pivo potiče iz Mesopotamije. Ova prva piva kuvana su sa ječmom od kojeg se pravio hleb. Interesantno, Sumeri su čak imali i boginju piva (i alkohola) koja se zvala Ninkasi.

Pivo se takođe pominje i u najstarijem delu epske književnosti – “Epu o Gilgamešu”. Divlji Enkidu, koji postaje Gilgamešov najbliži prijatelj, opisan je kako se gosti pivom uz hranu, pesmu i smeh.

EGIPATSKI RAČUNI

U starom Egiptu, pivo je bilo izuzetni cenjeno i bilo je neizostavan deo dnevnog jelovnoka faraona. Kao i u sumerskoj civilizaciji, postojala je boginja piva koja se nazivala Dženenet.

Izvan mitologije i dvora, pivo je bilo deo ekonomskog sistema i moglo se uz hleb koristiti kao valuta plaćanja. Postoje zapisi koji svedoče da je svaki radnik koji je radio na izgradnji Velike Piramide dobijao po 4 do 5 litara piva dnevno od države.

Ova sledovanja išla su onima koji su bili najniže plaćeni. Za razliku od modernih piva, egipatsko i sumersko pivo bilo je bitno hranljivije, gušće i slađe, zbog čega je bilo pogodno kao svojevrstan energetski napitak.

NUBIJSKI ANTIBIOTICI

Analiza kostiju drevnih naroda Nubije otkrila je visoko prisustvo tetraciklina, antibiotika koji se danas koristi za lečenje bakterijskih infekcija. Kako su kosti bile 2.000 godina stare, pred naučnicima je bio težak zadatak da otkriju kako je taj antibiotik završio u telu ljudi koji su živeli 19 vekova pre penicilina.

Ubrzo, naučnici su shvatili da je tetraciklin poticao iz nubijskog piva, odnosno da nastaje kao rezultat specifičnog procesa kuvanja ovog piva koje je daleko više ličilo na kašu, nego na pivo koje pijemo danas.

Prema istoričarima, Nubijci su vrlo dobro znali da u njihovom pivu ima nešto što leči, zbog čega su veoma držali do svog recepta i koristili ovo pivo u svakodnevnoj ishrani.

VIKINŠKI PRESTIŽ

David Zori, direktor Arheološkog projekta Mosfel, otkrio je neverovatne nove činjenice o odnosu vikinških starešina prema alkoholu. Njegova teza jeste da su vikinške vođe priređivale velike pivske gozbe, ne samo da bi se napijali kao varvari, već u diplomatske svrhe – da bi cementirali saveze i uticaj među gostima koji su najčešće bili uticajne ličnosti.

Suštinski, alkohol je vođama služio da se pokažu kao veliki i bogati među svojim saveznicma. Ugled i slika o političkoj moći određenog vođe mogla je lako biti narušena ako bi se pročulo da je taj vođa napravio gozbu na kojoj nije bilo dovoljno piva.

Ukoliko vas zanimaju još neki detalji istorije piva, pogledajte ovaj video:

(newseek.rs)

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...