Šta nam pluta očima?

118

images-2013-12-600450_musice_391710226 Da li ste ikada primetili male čudne crvolike mrlje koje se kreću vašim vidnim poljem?

Te dosadne male neravne linije ili “paučine” nazivaju su plovci i iskusilo ih je oko 70 odsto ljudi. Šta su plovci?

Plovci su zapravo senke objekata koji se nalaze u providnoj žele supstanci koja čini većinu unutrašnjosti oka. Ta supstanca naziva se staklasto telo ili staklasta tečnost i pomaže oku da zadrži okrugli oblik.

Nakon što pređe sočivo oka, svjetlost mora da prođe i kroz staklasto telo kako bi došlo do mrežnjače u zadnjem delu oka. Uglavnom se sastoji od vode, ali sadrži i proteine i mnoge druge supstance.

Plovci su uglavnom čisti proteini staklastog tela koji su se spojili. Ti strunasti svežnjevi proteina blokiraju svetlost i prema tome bacaju senku na mrežnjaču. Plovci najčešće imaju oblik krugova ili punoglavaca i trajno ostaju u oku.

Pročitajte i ovaj članak:  5 Zanimljivih činjenica o vašim očima

Ponekad slaba krvarenja u oku mogu uzrokovati pojavu plovaka, jer crvena krvna zrnca ulaze u staklasto telo. To se može dogoditi kada telo izvuče krvne žilice iz mrežnjače. Takvi plovci liče na dim i nestaju kako se krv apsorbuje.

Takođe, plovci mogu biti uzrokovani smanjenjem tečnosti u staklastom telu, što se odvija prirodno kako starimo. Plovci mogu nastati i odvajanjem tečnosti od mrežnjače, čime nastaju nečistoće koje mogu ući u tečnost i postati plovci. Takvi plovci najčešće liče na paučinu.

Plovci se izrazito dobro vide kada gledamo nešto jako svetlo, poput belog papira ili plavog neba. Primetićete da se plovci pomeraju zajedno s vašim očima i da se povećavaju kad pokušavate da ih direktno pogledate.

Pročitajte i ovaj članak:  5 Zanimljivih činjenica o vašim očima

Plovci su uglavnom samo gnjavatori na koje se naviknemo, ali ponekad mogu zakloniti vidno polje, zbog čega je potrebna operacija. Taj postupak uključuje odstranjivanje tečnosti staklastog tela i njeno zamenjivanje slanim rastvorom.

loading...

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...