Večita opomena: 25 najvećih pokolja u istoriji (VIDEO)

1723

francois-dubois-001_14573428718Istorija je krcata zastrašujućim pokoljima i genocidima koji se, koliko god glasovi razuma vrištali nad njima, opet ciklički ponavljaju. Ovo je izbor samo 25 takvih događaja.

Sponsored Links:

Čovečanstvo teško uči iz svojih najstrašnijih grešaka. Istorija je krcata zastrašujućim pokoljima i genocidima koji se, koliko god glasovi razuma vrištali nad njima, opet ciklički ponavljaju.

Da se ne bi ponovili, uvek ponovo se valja podsećati na njih. Portal Viralnova sažeo je u desetminutnom videu priču o 25 najgorih pokolja u istoiji čovečanstva.

Video počinje masakrom u Solunu gdje su 390. godine Rimljani pobili 7 hiljada stanovnika tog kasnoantičkog grada. Nastavlja se onim u Granadi kada su 1066. muslimani ubili tamošnjih 4.000 jevreja i pokoljem pravoslavaca nad katolicima u Carigradu 1182. godine.

Slican sadrzaj:

Autori podsećaju i na krvavu Bartolomejsku noć kojom je 1572. kraljica Katarina Mediči pokrenula višemesečni pokolj hugenota u Francuskoj, okončan sa 25.000 mrtvih.

Sve do strašnih pokolja 20. veka poput onoga u Katinskoj šumi u kojoj su pripadnici Staljinovog NKVD-a ubili na hiljade Poljaka, ili pak pokolja u varšavskom getu gde su nacisti i poljski kolaboracionisti pobili između 40 i 50 hiljada Jevreja, pa zaključno s izraelskim masakrom nad Palestincima u izbegličkim logorima Sabra i Šatila u južnom Bejrutu 1982. godine…

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...