VIDEO: One su bile neustrašive špijunke Drugog svetskog rata

72

619006_gangster-539993-1920_fŠpijunske operacije imale su ogromnu važnost za ishod Drugog svetskog rata jer je to bio jedan od najdelotvornijih načina prikupljanja informacija o neprijatelju, njegovim ciljevima, kretanju, tajnom oružju

Sponsored Links:

Žene špijuni su imalle istaknutu ulogu u Drugom svetskom ratu

Upravo zato, velikih pobeda u ratu ne bi bilo bez mreže od stotinak špijuna koji su se infiltrirali u neprijateljske redove i, rizikujući svoj život, izvukli mnoštvo informacija korisnih sa Saveznike.

Pokazalo se kako su u špijunskim radnjama žene često i bolje nego muškarci – lakše su bile prihvaćene u društvo, zavodile su svojom lepotom, a opet ostavljale pojam nevinosti – sve u svemu dokazale su da su bolje u igri pretvaranja.

Slican sadrzaj:

Jedan od preduslova špijunskog posla je spremnost žrtvovanja vlastitog života za domovinu, a ove dame su to višestruko puta činile. Među top pet špijunki koje su služile u Drugom svetskom ratu spadaju Nensi Vejk, pod pseudonimom “Beli miš”, Voilet Skabo – “Luiz”, Virdžina Hol – “Dajan”, Odeta Holovs – “Liz” i Liz de Bajsak – “Odil”.

Beli miš

Ova novinarka rođena na Novom Zelandu živela je u Marselju kad je započela invazija Francuske. Pridružila se pokretu otpora kao obaveštajac, ali su je zarobili Nemci. Zbog toga je dobila zadatak da radi na specijalnim operacijama. Poslata je natrag u Francusku, gde je imala zadatak da ubije i sabotira što više nacističkih snaga. Jednom prilikom je ubila stražara golim rukama.

Luiz

Bila je britanski obaveštajni oficir, rođena u Francuskoj, a posao joj je bio da dobavlja što više informacija o nacistima sa okupiranih područja Evrope. Dva dana pre Dana D., Luiz su zarobili oficiri SS-a kod francuskog Limogesa. Oni su je ispitivali i mučili pa je deportovana u nemački koncentracioni logor Ravensbruck gde je pogubljena.

Dajan

Bila je američka špijunka koja je delovala u sklopu britanskih obaveštajnih agencija. Nemci su joj dali nadimak “Artemis”, a Gestapo ju je smatrao najopasnijom od svih savezničkih špijuna. U martu 1944. vratila se u okupiranu Francusku s falsifikovanim dokumentima koji su joj dali idenitet Marsel Montanj.

Zavarala je Gestapo i stupila u kontakt sa pokretom otpora. Mapirala je zone za dostavu hrane i zapovesti iz Velike Britanije, pa je pronalazila sigurne kuće.

Liz

Bila je obaveštajni oficir Saveznika. Gestapo ju je privodio 14 puta, ispitivao i mučio u zatvoru Fresnes. Nakon izlaska, leđa su joj bila trajno obeležena bičem, a iščupali su joj i nokte.

U dva navrata je osuđena na smrt nakon što je Nemcima odgovorila “Moraćete se odlučiiti na temelju koje optužnice ćete me pogubiti jer mogu umreti samo jednom”. Na kraju je, bez da je odala ijednu informaciju, poslata u koncentracioni logor Ravensbruck.

Odil

Bila je heroina specijalnih operacija tokom Drugog svetskog rata, a u oktobru 1942. bila je jedna od prvih ženskih agenata koja je padobranom sletela u okupiranu Francusku. Imala je ulogu kurira.

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...