Zašto plačemo dok sečemo luk

158

5321236849_9bda55ba92-500x352Da li ste se ikada zapitali zašto plačemo dok sečemo luk? Zašto nam suze počinju teći niz obraze čim ga počnemo guliti i seckati?

Sponsored Links:

Prema jednostavnijoj verziji, za suze u očima krivo je isparavanje sumpora koji se nalazi u luku.

Ali, ipak, sam sumpor nije dovoljan da nas natera na suze, jer i on sam mora proći nekoliko hemijskih reakcija pre nego što dospe do naših očiju koje ga prepoznaju kao uljeza.

Luk je deo biljnog roda Allium, zajedno sa belim lukom, prazilukom i oko 400 drugih rođaka.

Slican sadrzaj:

Ovo povrće apsorbuje sumpor iz zemlje koji im pomaže pri formiranju organskih molekula (aminokiselina) zvanih sulfoksidi, koji su i krivi za karakteristični miris i ukus luka.

Kada se luk ošteti rezanjem, seckanjem, sitnjenjem, seckanjem… on oslobađa enzime sintaze i sulfokside koji stvaraju novu hemijsku reakciju koja se zove sulfonska kiselina.

Ali to nije kraj hemijskim reakcijama, jer je sulfonska kiselina jako nestabilna i lako se pretvori u spoj nazvan syn-propanethial-S-oksid.

Tek kada ovaj spoj dospe u vazduh koji se nalazi oko našeg lica, i kada konačno dospe i do očiju, višestruki živčani završeci u rožnjači ga registruju kao stvar koja bi mogla naštetiti našim očima te otpuštaju refleksne suze.

Na ovo refleksno plakanje utiču razni spoljni faktori, kao što su prašina ili dim.

Živčani završeci u rožnjači komuniciraju sa mozgom koji registruje uljeze u očima i daje naredbu suznim žlezdama da proizvode suze koje u ovom slučaju imaju zadatak da “isteraju” napadače iz očiju.

(opusteno.rs)

Komentari:

loading...
loading...
loading...
loading...